top of page

Vinter

Under vintermånaderna inträder ett visst lugn i vingården.

I vineriet passar vi på att köldstabilisera vinet som ligger i tankarna från senaste skörden. Vi sänker temperaturen ner mot nollstrecket för att fälla ut vinsten så att inte det sker senare i buteljen.

I januari börjar den årliga beskärningen av vinstockarna. För hand med sekatör ska vinrankorna klippas och bindas upp.

Perioden november till mars är även en lämplig tid för degorgering av de flaskor som legat minst tolv månader på flaskjäsning.

 

Att göra mousserande vin innebär att man jäser vinet två gånger. Första jäsningen sker i tankar och andra jäsningen sker i butelj. 

Att degorgera innebär att vi ”skjuter” ut jästresterna ur flaskorna som legat på en andra jäsning i minst tolv månader.

 

Under flaskjäsningen skapas ett högt tryck och ”bubblorna” bildas i vinet.

Drygt en månad innan degorgering sätts flaskorna i en träställning, pupitre och processen riddling startar. Syftet med riddling är att lossa jästresterna så att de samlas i flaskhalsen.

 

Denna process innebär att flaskan en gång per dag under en månads tid roteras i små steg medan den gradvis lutas så att flaskhalsen till slut vänds neråt.  

På så sätt samlas jästresterna mot kapsylen.

I samband med degorgeringen tillsätter man expeditionslikör för att bland annat erhålla önskad sockerhalt. Processen avslutas med att champagnekork och grimma sätts på plats.

Följ gärna oss på Instagram:

  • Instagram
bottom of page